Sugestie

Propuneri concrete referitor la modernizarea capitalei

12:28 Feb 3 2019 Chișinău, str. Metropolitul Dosoftei 97/3 apt.18 Sectorul : Centru

Descriere
Multstimate Domnule Primar General de Chișinău!
Din informația ajunsă la urechile mele, locuitor al metropolei moldave, am înțeles că sunteți deschiși pentru un dialog cu populația vis-à-vis de modernizarea orașului nostru.
Vă felicit pentru această abordare pragmatică a situației deplorabile în care se află orașul. Cu regret, predcesorii Dvs, dar mai ales chirtoaca dorin, a prefîcut orașul într-o ladă de gunoi. Absolut peste tot unde nu te vei intoarce este rupt, distrus, crăpat, învechit, îmburuienit, gropi peste gropi, anexe, peste anexe, cădiri, peste clădiri dispersate haotic și de un stil arhitectoral dezgustător. Oare nu este posibil să avem și noi o capitală cu care să ne mîndrim și care ar atrage turiști din toată lumea?
Undeva cu 20 de ani în urmă am vizitat orasul Tașchent. Încă pe atunci, am rămas uimit de curățenia care dăinuia în oraș, inclusiv și în suburbiile sale. Avînd necesitatea să facem schimb de valută, ne-am deplasat în mod clandestin în mai multe suburbii ale orașului. Dăinuia o curațenie ideală. Chiar și micile cocioabe construite de mai mulți ani din lut, erau văruite cu var înalbăstrit, stradelele erau foarte curate și bine întreținute. Pentru mine a fost o descoperire să aflu că orașul lor arată mult mai bine decît Chișinăul. N-am mai vizitat de atunci acel oraș, dar sunt sigur că au avansat mult, pe cînd noi am degradat considerabil cu dorin chirtoacă.
Știu că sunteți foarte ocupat și nu aveți timp pentru a citi multă pălăvrăgeală, din care considerație, îmi iau inima în dinți pentru a face careva propuneri referitor la ameliorarea situației în capitala noastră
1). Cunosc că a-ți moștenit și aveți un buget auster, deaceia vă propun ceva, care în viziunea mea er fi mai econom. Deci, propun să lansați prin intermediul ambasadelor străine din Moldova sau prin intermediul ambasadelor Moldovei în străinătate un concurs al tinerelor talente din domeniul arhitectoral din toată lumea să studieze problemele capitalei noastre și să vină cu propuneri concrete care ar moderniza orașul și ar face ca el să fie atractiv pentru o lume întreagă. Eu am ca idee să le propunem să creeze, de exemplu în locul actualelor sectoare (Rîșcani, Botanica, Buiucani.....) un fel de micul Paris, micul Tokio, micul Nework, micul București, micul Pekin...Dubai???). În depnendență de țara care va participa, să dea denumirea sectorului dat al orașului. Dar în acel sector, de exemplu în sectorul micul Paris, să reconstruiască clădirile , parcurile... astfel ca într-adevăr să ai impresia că te afli în Franța sau Japonia. Tot in acele sectoare să știi că poți găsi mobilă, lucruri artizanale, aparatură electrică, cărți, îmbrăcăminte...veritabile, provenite din țara lor. Să li se dea posibilitatea să deschidă biblioteci, să creeze condiții pentru însușirea limbii lor, să construiască săli de expunere a plasticienilor, picturilor din țările date. Asta ar da posibilitate cetățenilor noștri să cunoască mai mult despre țările investitorilor.
2). Majoritatea capitalelor din lume au ceva inedit, care îi fac să distingă de alții (Tour Effel din Paris, Casa Albă/Capitolia din Washington...). Poate că și noi putem crea ceva ingenios? De exemplu s-ar pute de construit o clădire în formă de strugure de poamă, iar în fiecare boabă de poamă să fie aplasate birouri, sau o clădire din mai multe “butoaie” de vin, nu neapărat din lemn ci din ceva auriu sau argintiu care ar imita butoaiel de vin iar pe ele sa fie reclamate vinurile autohtone (Feteasca, Caberne…).
2). De impus populația și instituțiile publice să participe la lucrările de salubrizare a orașului iar cei ce distrug sau încalcă ordinele publice să fie pedepsiți financiar în modul cel mai aspru. Sunt la curent că cîndva Parlamentul Republicii Moldova a emis o lege care interzice scuipatul și fumatul în stradă. De ce nu se respectă aceasta că și în alte țări? Anul trecut eram cu doi francezi într-o cafenea care se află la colț cu Alecsandri și Bdul Ștefan cel Mare. Stăteam la masă lîngă peretele din sticlă care dă spre bulevard. Ne-au adus bucate dintre cele mai selecte. Servind bucatele, priveam la automobilele care circulau intens pe artera principală Ștefan cel Mare. Subit, oprindu-se la culoarea roșie a semaforului, un șofer a deschis jeamul autoturismului pe care îl conducea, a aruncat în stradă pachetul de țigări care se terminase, a tras puternic mucusul din nas, apoi ca o cămilă a scuipat zgomotos în stradă. Francezii, văzînd cum sputa vîscoasă și abundentă plutea în aer ca o parașută, au părăsit masa și mai n-au vomitat.
2). Atît în preajma Spitalului Republican și instituțiile medicale limitrofe, cît și Institutul Mamei și Copilului, dar nu numai, găsețti o sumedenie de automobile parcate haotic, care împedică serios traficul, punînd în pericol securitatea pietonilor și vizitatorilor/pacienților. Ograda Institutului Mamei Și Copilului este plină de automobile dispersate haotic. Micii pacienți, studenții, vizitatorii au dificultăți mari pentru a se deplasa prin curte din cauza lor. Fiind la o stagiune de lungă durat în Paris, la spitalul Robert Debre, cel mai mare spital de copii din Europa, n-am întălnit așa ceva. Pentru automobile exista la o departare de 500 de metri o parcare unde se parcheză toate automobilele. Îmi pun întrebarea daca la noi există așa posibilitate? Bineînțeles că există. Trebuie de pus capul în mișcare. Astfel, în ogradaInstitutului Mamei și Copilului , aproximativ 1/3 din teritoriu este pustiu și nexploatat din cauza havuzelor care nu sunt funcționabile. Oare nu s-ar putea construi o parcare subterana în locul lor? Municipiul (spitalul) ar cîștiga din taxele percepute de la posesorii automobilelor. Cred că așa ceva art trebui să fie construit vis-a-vis de fiecare instituție publică unde există astfel de probleme.
3). Parcul Valea Morilor ar trebui să fie o zonă calmă, curată unde orășenii să se ducă să se recreeze, să pescuiască, să facă sport, să asculte muzică și să nu fie prefăcută într-o zonă comercială, gălăgioasă, unde cineva ar face profit în detrementul sănătății populației. Dac chiar și vor fi amplasate careva gherete, apoi ele trebuie să aibă aspect frumos, să fie amplasat ca în toată lumea civilizată într-un colțișor calm unde s-ar putea servi o cafea, un păhar cu apă, o înghețată. Sunt categoric împotrivă de a preface lacul în șouri gălăgioase care ar distruge totul ce este viu în jur (păsări, pește). Apropos! Mi se face impresia că distrugerea băncii din zona de agreament și aruncarea ei pe gheața lacului, vorbește despre faptul că chipurile primarul nu este capabil să protejeze bunurile publice și să asigure securitatea persoanelor. Astfel de precedent a mai existat din timpul ex-primarului chirtoacă. Trebuie de înțeles că nici Dvs nu sunteți capabili să asigurați securitatea? Sau cineva dorește să demonstreze că nu numai atunce exista astfel de abuzuri?
4). În viziunea mea, ar fi foarte bine să se prefacă rîul Bîc într-un rîu navigabil, Ar fi o victorie strălucită a primarului! Totodată, s-ar demonstra că primarul cunoaște nu doar dn auzite ce ar înseamna protecția naturii dar pricepe și este conștient de faptul că sănătatea fiecărui din noi este în corelație directă cu starea naturii care ne înconjoară.
5). Restabilirea a cel puțin a două linii de tramvai și circularea unor tramvaiuri de toată frumusețea prin oraș, ar fi ceva splendid .
6). Poate că mai examnați odată propunerea ex ministrului ecologiei Dlui Muntean, referitor la mutarea gării de linie ferată undeva la periferie și utilizarea spațiului eliberat la discreția unor arhitectori versați în domeniu.
7). Piața centrală din oraș, cel puțin trebuie reamenajată cu excuderea tuturor anexelor din jur care fac comerț și mizerie în jur!
8. Aflîndu-mă în Paris la o stagiune, am constatat că tamberoanele cu gunoi sunt plasate în subsolurile caselor, unde trierea deșeurilor se face strict și unde există o curățenie ideală în acele locuri cu deratizare și dezinfectare sistematică. Locuiesc chiar în centru orașului și văd că toate subsolurile clădirilor construite în timpul URSS sunt pustii și într-o stare deplorabilă. Oare nu s-ar putea de reparat aceste subsoluri si preluat exemplu de la francezi?

Cuempatiecele și celemai bune gînduri și deosebit respect pentru nopțile nedormite și truda enormă pe care o faceți, din partea profesorului universitar Alexandru Voloc, locuitor al or. Chișinău, str. Metropolitul Dosoftei 97/3 apt.18. tel. 0790410949.
Persoană responsabilă:
Profile picture
Nume: Ilascu Lidia

Funcţie: Sef al Directiei Socio-Ecologice
Credibilitate problemă: UP DOWN 0
Lasa un comentariu
Nume:
Email:
Comentarii:
Security Code:
Captcha

Rapoarte Aditionale

Lipsa iluminare strada (statie)

00:56 Jan 29, 2015

Chisinau, Str. Igor Vieru 11, 0 Kms

Maidanezi

13:03 Jan 29, 2015

Chisinau, Bd. Traian 21/4, 0 Kms

Iluminarea stradala

11:28 Jan 30, 2015

Str. I.Pelivan cu Str.Ion si Doina Aldea-Teodorovici, 0 Kms

Va rugam instalati un tobogan in ograda blocului

13:18 Jan 30, 2015

Dokuceav 3, 0 Kms

iluminare stradala

22:32 Jan 30, 2015

chisinau str. vinatorilor 47, 0 Kms